Schoorsteen

Schoorsteen lekkage

Een schoorsteen lekkage is een van de meest voorkomende lekkages van uw dak. Vrijwel 55% van alle lekkages die onze specialisten verhelpen zijn ontstaan uit problemen aan de schoorsteen. Dit komt omdat de schoorsteen een opening is in uw dak. De schoorsteen moet opgewassen zijn tegen veel wind en regen en kent altijd een schaduw zijde. Verder loopt de afwatering van uw pannendak langs uw loodaansluitingen van uw schoorsteen.

Een schoorsteen bestaat uit metselwerk, loodaansluitingen, rookkanalen en een  bovenplaat of element van cement of natuursteen. Verder is uw kanaal afgesloten door middel van een schoorsteen kap vaak bevorderde deze de trek. Omdat de schoorsteen vrij en los van het dak staat is onderhoud erg belangrijk voor uw schoorsteen. De binnen en buitenzijde van uw schoorsteen wordt continu geteisterd door weersinvloeden maar ook ongedierte zoals nestelende vogels en insecten deze zoeken warme broedplekken op.

Slechte, gescheurd of opengewaaide loodslabben en lokketen zijn een alledaags probleem. Versleten en verzand voegwerk van uw schoorsteen laat makkelijk vocht door. Krimp scheuren of gebarsten bakstenen zorgen voor een vervallen schoorsteen. Vaak raakt de rollaag van uw schoorsteen als eerst los. Dat is de bovenste rij bakstenen deze zorgt voor extra stevigheid. Scheuren in de gecementeerde bovenplaat of andere plateau elementen kunnen allen voor schoorsteen lekkages en problemen zorgen.

Het laten plaatsen van een schoorsteen kap raden wij te allen tijden aan. Regen, vuil en gevogelte tasten de schoorsteen kanalen flink aan met een schoorsteen lekkage als gevolg.

Schoorsteen renovatie

Schoorsteen renovaties behoren tot één van onze specialiteiten. Versleten voegen, verzande of verzadigde voegen in uw schoorsteen? Geen probleem want u schoorsteen kan vaak nog prima hersteld worden door een schoorsteen renovatie.

 

Een schoorsteen renovatie bestaat uit een combinatie van verschillende werkzaamheden:
Uithakken en of slijpen van de bestaande voegen, vervangen van de loodslabben. Doorspoelen van de uitgeslepen voegen en vervolgens herstellen van het boven plateau en het impregneren van de schoorsteen. Na deze werkzaamheden is de schoorsteen weer zo goed als nieuw.

 

U kunt kiezen uit verschillende voegen zoals: volle borstel voeg, terug liggende voeg (schaduwvoeg) en een plat gestreken voeg. Wij hakken of frezen de voegen eruit met speciale machines. Is de schoorsteen in zeer slechte staat kiezen wij ervoor om te frezen met diamant, zo wordt er zo weinig mogelijk druk uitgeoefend op het metselwerk en zijn wij er zeker van dat er geen verdere schade ontstaan. losliggende stenen worden eventueel vervangen of opnieuw vast gemetseld.

 

De boven plateau van de schoorsteen moet strak afgebold en rond aflopen zodat er geen water op de bovenkant van de schoorsteen blijft staan, omdat dit vroeger ook met cement gedaan werd is de kans groot dat als de voegen versleten zijn ook het boven plateau is versleten. Wij werken met meerdere materialen, voor iedere bovenplaat kiest uw specialist een bijhorende herstellend mortel die tegen alle weersinvloeden bestendig is. Zo heeft u een perfecte afwerking die weer jaren mee gaat.

 

Nadat uw schoorsteen voegen weer gevuld zijn en het boven plateau hersteld is wordt de schoorsteen geïmpregneerd, dit zorgt ervoor dat er geen vocht meer in de bakstenen en het voegwerk kan trekken waardoor schade door vorst verleden tijd is. Let op deze hydrofobe laag moet u zien als een nieuwe jas die de eerste regenbuien zal doorstaan, maar na de loop van jaren zal deze laag als eerst slijten. Dus herhalen en preventief onderhouden van uw metselwerk voorkomt diepere slijtage aan uw voegwerk.

 

Schoorsteen renoveren ? versleten of verzanden voegen ? Lekkages en gebreken aan uw schoorsteen ? Geen probleem want u schoorsteen kan 7 van de 10 keer nog prima hersteld en gerenoveerd worden. De specialist komt vrijblijvend langs om advies te geven wat betreft uw vervallen of kapotte schoorsteen. Een schoorsteen voegen gaat vaak in combinatie met het vervangen van de loodslabben zodat uw schoorsteen er weer als nieuw uitziet. zo kunnen wij ook de waterdichtheid garanderen op uw gehele schoorsteen.

Vervallen schoorsteen

Is de schoorsteen vervallen en in een zeer slechte op meerdere punten dan kiezen wij ervoor om deze indien mogelijk te demonteren en te slopen. Mocht u nog gebruik willen maken van uw kanaal dan wordt deze tot uw onderdak gesloopt en opnieuw aan geheeld. Vaak zijn schoorstenen in dusdanig stand dat renoveren niet meer van toepassing is. Door langdurige regenbuien kunnen wij dan ook geen garantie meer geven op het renoveren van vervallen schoorstenen. De keus die u dan heeft is opnieuw laten opmetselen of slopen en geheel of gedeeltelijk verwijderen.

 

Schoorsteen problemen ?

Voegwerk in slechte staat of is uw schoorsteen aan renovatie/reparatie toe of twijfelt u over de staat van uw schoorsteen, neem dan contact op met DakspecialistNL. Een van onze specialisten komt vrijblijvend bij u langs om de staat van uw schoorsteen vast te stellen en u te adviseren over eventueel onderhoud en of reparaties.

Neem contact met ons op